Kvalitný atrament na plnenie tlačových kaziet nemusí stáť veľa.

Úvod BLOGPigment, alebo dye-based atrament?

pigment? O atramente a jeho kvalite koluje množstvo mýtov. Internetoví odborníci na šport, politiku, zdravotníctvo, ekonomiku, vesmírny výskum a IT technológie totiž "vedia", že pigmentový atrament je oveľa lepší ako ten riediteľný vodou. Ako je to ale naozaj? 

Je lepší pigmentový, alebo dye-based atrament?  Skôr, ako odpoviem na tieto otázky, definujme si základné pojmy.

Pigment je nerozpustné farbivo
Dye base je rozpustné farbivo
Gamut je schopnosť zobraziť farbu.

 

Dye-based atrament
Atramenty dye-based, používajú ako farbivo rozpustné látky. Výsledkom je roztok s požadovanými vlastnosťami. Farbivá používané na výrobu dye-based atramentu sa vyznačujú skvelým gamutom, schopnosťou prenikať do štruktúry papiera (to je zvlášť dôležité pri tlači fotografii) a farebnou sýtosťou. Gamut je veľmi dôležitý, pretože určuje, aký rozsah farieb dokáže tlačiareň z atramentu namiešať v režime CMYK. Každá tlačiareň používa na tlač štyri základné farby. Čiernu, purpurovú, azúrovú a žltú, teda black, magenta, cyan a yellow. Z týchto štyroch farieb tlačiareň "poskladá" všetky ostatné farby. Pre výslednú kvalitu tlače je teda rozhodujúca schopnosť atramentov zobraziť farbu, čiže gamut.

 

Pigmentový atrament
Atramenty založené na pigmetových farbivách sú tvorené nerozpustnými čiastočkami. Farbivo tak netvorí roztok, ale zmes. Pigmetový atrament má lepšiu kryciu schopnosť, avšak nižší gamut ako dye-based atramenty. Pigmetový atrament sa obvykle vyznačuje vysokou svetlostálosťou.

 

Oba typy atramentu, pigment aj dye-based, sú na báze vody.

 

Všeobecne možno povedať, že dye-based atrament je vhodný na domácu, či kancelársku tlač a na tlač fotografii, pigment je lepší na tlač textov, či exteriérovej grafiky. Dnes už samozrejme moderné atramenty poskytujú taký komfort tlače, že bežný užívateľ rozdiely medzi typmi atramentu nepostrehne. Aj dye-based atrament dokáže tlačiť ostré a sýte texty a pigment zas vytlačí skvelé fotografie.

 

Ktorý atrament na plnenie tlačových kaziet je teda lepši? Pigment, alebo dye-based? Všetko záleží na účele použitia. Pre bežnú domácu, či kancelársku tlač je však kvalitný dye-based atrament lepšou voľbou.


Branislav Drozdík

Copyright 2016 - 2024 © Náplne pre tlačiarne za skvelé ceny! Lacné tonery, atramenty, cartridge, papier.