Skutočná výťažnosť tlačových kaziet sa dá ľahko zisťi%t

Úvod BLOGKoľko strán vytlačí toner?

tonerLen teraz som dal novú kazetu a už je prázdna....toner zas vydržal iba zopár strán.... poznáte to.


Výrobcovia sa predháňajú vtom, kto dá na trh lacnejšiu tlačiareň s čo najmenším tonerom za čo najnižšiu cenu. V ich prospech hrá aj fakt, že iba málokto sa pred kúpou tlačiarne poradí s odborníkom. Táto rada býva obvykle zadarmo, napriek tomu veľmi cenná. Každý predajca náplní Vám totiž rád poradí tlačiareň, do ktorej vie dodať alternatívne tonery a zarábať tak na Vás. Alternatívne náplne však stoja iba zlomok ceny originálu.

Predajcovia PC techniky, ktorí žijú z predaja hardvéru, sa snažia predať tlačiareň za každú cenu. Veď je v akcii, no nekúpte to. Prídete domov a plný nadšenia sa pustíte do tlače fotiek z dovolenky. Keď sa o týždeň vrátite do predajne po nové tlačové kazety, nadšenie vystrieda hrôza "reznutá" zlosťou. Predajca Vás pred kúpou tlačiarne zabudol upozorniť, že náplne do vašej tlačiarne stoja viac ako celá tlačiareň. Jedinou možnosťou ako tlačiareň nevyhodiť je nájsť alternatívne náplne u niektorého špecialitu na tlač.


Na prelome milénia stála domáca tlačiareň bežne 10 000 korún (cca 350€). Pri platoch na úrovni 8000 korún (cca 275€) tak boli tlačiarne výsadou firemnej klientely. Dnes je absolútna väčšina tlačiarní predávaná v intervale od 40€ do 100€. Niet divu, že chýbajúci zisk doháňajú výrobcovia na spotrebnom materiály. Pred kúpou tlačiarne sa teda poraďte s odborníkom. Aj keď kazety zvyčajne vyzerajú rovnako, rozdiel v počte výtlačkov býva priepastný.


Koľko výtlačkov teda urobí atramentová kazeta?

Všetko závisí od objemu atramentu. Výrobcovia udávajú počet výtlačkov pri 5% pokrytí strany, čiže 10 riadkov textu. Takáto nezmyselná norma samozrejme nevyjadruje reálnu výťažnosť kazety. Reálny počet výtlačkov si môžete ľahko odvodiť od objemu atramentu v kazete. Všeobecne platí, že 1ml atramentu stačí na 30 normálne (nie 5%) potlačených strán textu formátu A4. Kazeta s objemom 10ml Vám teda vytlačí približne 300 strán.


A čo laserové tonery?

V prípade tonerov do laserových tlačiarní výrobcovia zvyčajne gramáž prachu neuvádzajú. Vzhľadom na proces laserovej, či digitálnej tlače a množstvo chemicky odlišne spracovaných typov tonerových práškov, by takáto informácia bola zbytočná. Náplň 90g technologicky staršieho prachu, vytlačí menej strán ako 70g moderného toneru. Dôležitý je teda údaj výrobcu o počte strán, ktoré má toner vytlačiť. Aj tu však platí, že výrobca udáva počet výtlačkov pri 5% pokrytí strany. Je to samozrejme nereálny a v praxi nedosiahnuteľný údaj. K reálnemu počtu výtlačkov tonerovej kazety sa priblížite, ak výrobcom uvádzaný počet strán vydelíte dvomi. Teda kazeta na 1600 strán, v skutočnosti vytlačí 700-800 strán.


Rada na záver. Pred kúpou tlačiarne sa poraďte s predajcom náplní. Ak mi napíšete cez formulár, či na onlinetoner@bluebird.sk, rád Vám vytipujem niekoľko zariadení s nízkymi nákladmi na tlač. 


Branislav Drozdík

Kontaktný formulár

znakov do konca.
Nový text
antiSpam [nový kód]
Copyright 2016 - 2024 © Náplne pre tlačiarne za skvelé ceny! Lacné tonery, atramenty, cartridge, papier.